Amb mirada atenta Professionals

10 ANYS DEL SUBMARÍ LILA – 5 de Maig de 2018 a El Milà (Alt Camp)

“L’aula fora de l’aula: els processos d’aprenentatge a la natura”

08.45h.  Benvinguda. Acreditacions, lliurament de materials i inauguració de la jornada.

09:15 h. Visita guiada als patis i zones verdes de l’escola. A càrrec de la Comissió Zones Verdes i Patis del Submarí Lila.

10:20 h. Taller “La natura, una aliada en el desenvolupament infantil i en els processos d’aprenentatge”. Amb Pas d’Infant, assessores i formadores en educació viva i escola al bosc.

12:00 h. Experiències: Presentació de projectes i conversa amb els/les seus/ves protagonistes. Participen:

* Escola del Bosc de Rubió (amb Alba Colell i Brigitte Escolar, cofundadores)
* Pas d’Infant (amb Maria Castellana, cofundadora, i Laia Petra, educadora)
* Submarí Lila  (amb Maria Oliver, biòloga, tallerista de ciències i professora de secundària)
* El pati que volem, projecte de l’Escola Colònia Güell (amb Assumpta Calvís, mestra)

14:15 a 15:30 h. Dinar. Pots reservar el teu plat de paella vegana per només 6 euros.

“La llibertat d’aprendre, la llibertat d’educar”

15.30 h. Projecció del documental “Good Morning Mission Hill”, sobre els reptes i maneres de treballar d’una escola pública que es basa educació respectuosa i l’aprenentatge per projectes.

16.30 h. Experiències: Presentació de projectes i conversa amb els/les seus/ves protagonistes. Participen:

* Carme Alemany (Assessora, mestra jubilada, exdirectora i excap d’estudis d’El Roure Gros)
* Sílvia Bosch (Coordinadora d’educació secundària del CAIEV)
* Núria Mulet (Coordinadora del segon cicle d’educació primària del Submarí Lila)

18:15 h.Cercles de debat. Les persones inscrites a la totalitat de la jornada pedagògica realitzaran una activitat col·lectiva de síntesi i valoració del potencial aprofitament en diversos contextos educatius dels continguts de la jornada.

19:00 h. “L’evolució de la mirada educativa al Submarí Lila (2008-2018): Una insòlita manera d’entendre els processos d’aprenentatge” conferència i projecció de documental a càrrec Guillem Massot.

20:00 h. Clausura de la jornada.

Informació General

08.45h.  Benvinguda. Acreditacions, lliurament de materials i inauguració de la jornada.

Per dinar us oferim:

Hi han 3 tipus d’entrada, que depenen de les activitats professionals que t’interessin.

El compte enrera ja ha començat

Día(s)

:

Hora(s)

:

Minuto(s)

:

Segundo(s)

“L’aula fora de l’aula: la natura en els processos d’aprenentatge”- Matí del Dissabte 5 Maig

}

8:45am – 9:15am

Sala d'actes, Casal d'El Milà

Acreditacions, lliurament de materials i inauguració de la jornada.
}

9:15am – 10:15am

Sala d'actes, Casal d'El Milà

Visita guiada pels patis i espais exteriors de l’Alzina (Escola de primària)  i El Cirerer (espai d’Educació Infantil). Coneixerem els jardins, els horts, els elements psicomotrius i altres millores que hem incorporat als nostres espais exteriors arrel del projecte “Un parc, un pati, un espai per florir”.
Comissió mixta formada per educadores i  famílies de la cooperativa. Juntes hem dinamitzat el Projecte “Un parc, un pati, un espai per florir” de transformació de patis i zones verdes, des del seu embrió el curs 2014-2015. Ha estat un projecte de cocreació dels espais exterior de la nostra escola, amb la participació dels infants, les famílies, els educadors i l’Ajuntament d’El Milà.

Hem pogut realitzar aquest projecte gràcies al primer Premi d’Escola, Agricultura i Alimentació ecològica (que vam guanyar el curs 2015-2016), gràcies també a la col·laboració econòmica de molts donant a través d’un crowdfunduing i també a una gran dosi d’entusiasme per part de la comissió.

La visita la faran la Ioli Valsells (educadora del Submarí Lila) i la Maria Oliver (mare i tallerista del Submarí Lila).

}

10:20am – 11:45am

Sala d'actes, Casal d'El Milà

“La natura, una aliada en el desenvolupament infantil i en els processos d’aprenentatge”.
El paper de la natura en el desenvolupament i en els processos d’aprenentatge dels infants. Els espais naturals com a escola: què aporten i com dissenyar sortides i excursions? L’infant en espais oberts i vius.Jocs i descobertes que sorgeixen, dinàmiques i relacions  socials. Absència de joguines, abundància de recursos. Observar, escoltar i respectar altres espècies. La vivència i la comprensió dels ecosistemes.
Maria Castellana i Vicky Mateu

Juntes van crear i coordinar Blau Cel (2013-2015), un espai familiar inspirat en les escoles de bosc i l’educació viva. Des del 2014, co-dirigeixen Mirades, un curs d’educació lliure i acompanyament emocional de l’infant 0-7 anys.  Han creat Pas d’Infant amb la voluntat de compartir i difondre la seva mirada vers l’infant i l’acompanyament de l’adult.

Actualment  treballen com a coordinadores pedagògiques i acompanyants de la Mimosa, espai d’educació viva al bosc, al Montseny. La Vicky Mateu a l’espai familiar de 0 a 3 anys i la Maria Castellana a l’espai d’infantil de 3 a 6 anys.

http://pasdinfant.org/

}

12:00pm – 14:00pm

Sala d'actes, Casal d'El Milà

Presentació de projectes que vinculen natura i aprenentatge i conversa amb els/les seus/ves protagonistes. Participen:

Escola del Bosc de Rubió
Pas d’Infant
Submarí Lila
Escola Colònia Güell

Escola del Bosc de Rubió (amb Alba Colell i Brigitte Escolar, cofundadores): L’Escola del Bosc vol donar una educació orientada a la col·laboració i no a la competitivitat, basada en el respecte a la persona i a la seva llibertat i vinculada amb l’entorn sociocultural, que sugui solidària, de qualitat, no sexista, laica… Un lloc obert a tothom, on cadascú pot anar al seu ritme i prendre’s el temps que necessiti per a investigar coses interessants, seguint el principi de que el camí és l’objectiu.

Pas d’Infant (amb Maria Castellana i/o Vicky Mateu, cofundadores i mestres d’educació infantil):

Juntes van crear i coordinar Blau Cel (2013-2015), un espai familiar inspirat en les escoles de bosc i l’educació viva. Des del 2014, co-dirigeixen Mirades, un curs d’educació lliure i acompanyament emocional de l’infant 0-7 anys.  Han creat Pas d’Infant amb la voluntat de compartir i difondre la seva mirada vers l’infant i l’acompanyament de l’adult.

Actualment  treballen com a coordinadores pedagògiques i acompanyants de la Mimosa, espai d’educació viva al bosc, al Montseny. La Vicky Mateu a l’espai familiar de 0 a 3 anys i la Maria Castellana a l’espai d’infantil de 3 a 6 anys.

Projecte “Un parc, un pati, un espai per florir” de transformació de patis i zones verdes del Submarí Lila (amb Maria Oliver, biòloga, tallerista de ciències i professora de secundària):

El Projecte Patis i Zones Verdes neix el curs 2014-2015 amb la intenció de millorar els espais exteriors del nostre centre educatiu i maximitzar-ne el seu ús pedagògic i lúdic. Ha estat un projecte de cocreació dels espais exterior de la nostra escola, on hi han participat els infants, les famílies, l’equip educatiu i l’Ajuntament d’El Milà.

Hem pogut realitzar aquest projecte gràcies al primer Premi d’Escola, Agricultura i Alimentació ecològica (que vam guanyar el curs 2015-2016), gràcies també a la col·laboració econòmica de molts donant a través d’un crowdfunduing i també a una gran dosi d’entusiasme per part de la comissió dinamitzadora.

El pati que volem“, projecte de l’Escola Colònia Güell (amb Assumpta Calvís, mestra i coordinadora de ciències):

Un grup de mestres, pares i mares de l’escola Colònia Güell, que vam decidir transformar el nostre pati, intensificant la relació entre el centre i les famílies. Compartim la inquietud per oferir als infants nous espais a l’exterior, que fomentin la convivència, la creativitat, l’aprenentatge, l’observació i la curiositat.

Així va néixer la idea de crear un projecte comú. Començant de zero, amb la participació de tota la comunitat educativa, des dels nens fins als pares, passant pels professors. Sense idees preestablertes, ni partides econòmiques, ni recursos. I sense saber quina resposta tindria.

“La llibertat d’aprendre, la llibertat d’educar” – Tarda del Dissabte 5 Maig

}

15:30h – 16:30h

Sala d'actes, Casal d'El Milà

Dels creadors d'”August to June”, documental aclamat per part del públic de Pedagoscopi (Tarragona, 2013).

“A aquesta escola de Boston, allò acadèmic connecta amb les experiències, la empatia i l’exploració son valorades, i els/les infants amb diverses capacitats i antecedents floreixen. No hi han panaceas, però es pot aconseguir molt quan els/les docents tenen la llibertat d’educar, a més del suport per seguir creixent. Espereu rialles, llàgrimes, cant i pa acabat de fer”.

Amy i Tom Valens (autors del documental).

}

16:30h – 18:00h

Sala d'actes, Casal d'El Milà

Presentació d’experiències d’educació viva i respectuosa i aprenentatge basat en projectes i conversa amb els/les seus/ves protagonistes:

Carme Alemany (Assessora, mestra jubilada, exdirectora i excap d’estudis d’El Roure Gros)
Sílvia Bosch (Coordinadora d’educació secundària del CAIEV)
Núria Mulet (Coordinadora del segon cicle d’educació primària del Submarí Lila)

Carme Alemany:
Mestra d’educació primària. Durant 34 anys ha estat a l’escola pública “El roure gros” on ha exercit com a directora, cap d’estudis i responsable del projecte pedagògic de l’escola. Actualment està jubilada i col·labora amb diverses escoles per promoure el canvi en la metodologia pedagògica i amb facultats de magisteri, en la formació inicial de mestres. És membre del consell de formació de Rosa Sensat i participa en el projecte europeu UNAWE, d’ensenyament-aprenentatge de l’astronomia a l’escola.

Sílvia Bosch:
Llicenciada en Biologia i en Psicologia. Treballa en l’àmbit de l’educació des de fa quasi 20 anys, principalment amb adolescents. Forma part de l’equip pedagògic i de coordinació de Ca l’Aulet (http://calaulet.com/) i és formadora dels Cursos d’Educació Viva del CAIEV. Fa tres anys va fer un viatge en família per Sudamèrica (http://sinpiedrasenlosbolsillos.com), visitant projectes educatius i reportant-los per la Red de Educación Alternativa Reevo (http://blog.reevo.org/author/boschperez/)

Núria Mulet:
Llicenciada en Ciències Ambientals i Guia Montessori d’Infantil. Actualment, és tutora del grup d’infants de 9 a 12 anys del Submarí Lila; on aquest curs s’ha introduït la metodologia de treball per projectes des de l’òptica d’acompanyar els interessos propis per tal que es doni un aprenentatge globalitzat.
}

Sala d'actes, Casal d'El Milà

Sala d'actes, Casal d'El Milà

Les persones inscrites a la totalitat de la jornada pedagògica realitzaran una activitat col·lectiva de síntesi i valoració del potencial aprofitament en diversos contextos educatius dels continguts de la jornada.
}

19:00h - 20:00h

Sala d'actes, Casal d'El Milà

“L’evolució de la mirada educativa al Submarí Lila (2008-2018): Una insòlita manera d’entendre els processos d’aprenentatge”.
Fundador i coordinador pedagògic del Submarí Lila.
}

20:00h

Sala d'actes, Casal d'El Milà

Amb la inscripció premium s’ inclou reconeixement de l’activitat com a formació al professorat, per part del Departament d’Ensenyament a través de l’ICE-URV.

Submarí Lila

Plaça de l’Església s/n
43143 El Milà